Βασιλικό… ριζότο !

3 Nov

Μια πολύ νόστιμη συνταγή για ελαφρύ και γρήγορο ριζότο, από τον Χριστόφορο Πέσκια !

ριζότο

Υλικά:
80ml ελαιόλαδο
1 σκ.σκόρδου ψιλοκομμένη
280γρ. ρύζι για ρίζοτο
200ml λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζεστός ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
1 φλ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
100γρ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
1.Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.
2. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
3. Προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ, πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά.
4. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το ζωμό σταδιακά, σκεπάζοντας οριακά κάθε φορά το ρύζι, ενώ ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μισό (5 στα 9 ή 2 στα 3).
5. Μόλις το ρύζι είναι ψημένο και λίγο πριν τραβήξει όλα τα υγρά του, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το βασιλικό, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
6. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε την παρμεζάνα, ελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
7. Αφήνουμε το ριζότο 2-3 λεπτά να ξεκουραστεί και σερβίρουμε !

Tips:

Είναι πολύ σημαντικό να ψήσουμε το ριζότο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Δεν πρέπει να κοχλάσει έντονα σε κανένα στάδιο.

Αν δεν έχουμε ζωμό λαχανικών, μπορούμε να βάλουμε ζεστό νερό.

* φωτογραφία από το περιοδικό “γαστρονόμος”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Tags: , , , , , , , ,

No comments yet

Αφήστε ένα σχόλιο