Ομελέτα με χόρτα (τσιμούλια)

Ομελέτα με χόρτα (τσιμούλια)

Εδώ στην Κρήτη, ως γνωστόν, έχουμε χόρτα… πολλά χόρτα. Χόρτα κάθε λογής, ήμερα και άγρια, που συνήθως τα μαζεύουμε από τα βουνά (παρέα πάντα με τη γιαγιά που τα γνωρίζει), αλλιώς τα αγοράζουμε από σούπερ μάρκετ ή λαϊκές αγορές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα μαγειρέψουμε. Βραστά με μπόλικο λάδι και λεμόνι, στην κατσαρόλα μαζί με χοχλιούς, κρέας ή λαχανικά, σε πίτες, σε λαχανοπιτάκια και πάει λέγοντας.
Εδώ θα τα δούμε με αυγά στο τηγάνι. Χρησιμοποίησα τσιμούλια, που είναι γλυκά και πεντανόστιμα, αλλά η ομελέτα μπορεί να γίνει με όποιο χόρτο μας αρέσει. Επίσης μπορούμε να ανακατέψουμε τα αυγά στο τηγάνι και να μην έχει μορφή ομελέτας και τότε λέμε οτι τρώμε “χόρτα με τ’ αυγά”. Καλή όρεξη!

ομελέτα με χόρτα (τσιμούλια)

Υλικά

1kgr τσιμούλια
6 αυγά
λίγο ελαιόλαδο
χυμό από μισό λεμόνι
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ξεπλένουμε πολύ καλά τα τσιμούλια και τα αφήνουμε σε μια λεκάνη με νερό για λίγη ώρα (αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο ξύδι για να εξοντωθούν τυχόν ζωύφια). Πετάμε τυχόν χαλασμένα ή μεστωμένα φύλλα, χαράζουμε ένα σταυρό στο κάτω μέρος τους και τα βάζουμε σε νερό που βράζει μέχρι να μαλακώσουν λίγο, περίπου 10’.
2. Αφού μαλακώσουν, τα βάζουμε σε σουρωτό, τα ξεπλένουμε, τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, αλατίζουμε και τα αφήνουμε λίγο να φύγουν τα πολλά υγρά.
3. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι και προσθέτουμε τα τσιμούλια. Ανακατεύουμε για να γυαλίσουν ομοιόμορφα και να φύγουν υγρά που μπορεί να έχουν.
4. Παράλληλα χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, με αλάτι και πιπέρι και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Δεν ανακατεύουμε, απλά ανακινούμε κυκλικά το τηγάνι για να απλωθεί το αυγό ομοιόμορφα.
5. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά περίπου για 10΄. (Αν θέλουμε σηκώνουμε τον πάτο της ομελέτας με ένα πιρούνι, για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί το αυγό και έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα).
6. Με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου (ή ότι άλλο μας βολεύει), αναποδογυρίζουμε την ομελέτα για να ψηθεί και από την άλλη μεριά (περίπου 10’ ακόμα).
7. Τη σερβίρουμε ζεστή.

Tips

Μπορούμε να τη σερβίρουμε με λίγο τριμμένο τυρί.

τσιμούλια
τσιμούλια
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


1 thought on “Ομελέτα με χόρτα (τσιμούλια)”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *