Το πιο εύκολο (και νόστιμο) Μιλφέιγ !!

Το μιλφέιγ (millefeuille), που στα γαλλικά σημαίνει χίλια φύλλα, είναι κυρίως γνωστό σαν το γλυκό με την τραγανή σφολιάτα και την άσπρη κρέμα, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα. Ωστόσο μπορούμε να το βρούμε σε διάφορες μορφές, ανάλογα τη χώρα και τις παραδόσεις της. Αντί για την λευκή κρέμα ζαχαροπλαστικής, μπορεί να περιέχει μαρμελάδα ή σαντιγί και να είναι γκλασαρισμένο με άσπρη ή μαύρη σοκολάτα. Μπορούμε ακόμα να το βρούμε και σε αλμυρή έκδοση, γεμισμένο με σπανάκι, pesto ή τυρί (συνηθίζεται στην Ιταλία). Ίσως κάποιοι από σας να έχετε δοκιμάσει μιλφέιγ περιστεριού (πιάτο που είχα δοκιμάσει στη “Σπονδή” πριν 3-4 χρόνια) ή μιλφέιγ καπνιστού σολομού!

milfeig_model

Αρκετά όμως με τα ιστορικά στοιχεία για το μιλφέιγ. Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε η θεία μου η Μαρία από το Ηράκλειο. Είναι τόσο εύκολη, νόστιμη και δροσερή, που την κάνω με την πρώτη ευκαιρία. Ιδιαίτερα όταν έχω πολύ κόσμο να … ταΐσω και λίγο χρόνο στη διάθεσή μου !!! Με αυτή την απλή συνταγή, μπορεί ο καθένας να το απολαύσει σπίτι του, εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χάνει πολύ σε γεύση από αυτά του ζαχαροπλαστείου.

Υλικά:
2 πακέτα σφολιατίνια
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου στιγμής, με γεύση βανίλια
700ml γάλα φρέσκο (όσο λέει η συσκευασία της σκόνης για την κρέμα)
1 βανίλια
1 κουτ.σούπας ζάχαρη

milfeig_ylika

milfeig_sfoliatinia

Πως το φτιάχνουμε:

1. Χτυπάμε σε μίξερ ή με ένα σύρμα την σκόνη (άνθος αραβοσίτου) με το γάλα.
2. Προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη και χτυπάμε λίγο ακόμα. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ρευστό ούτε πολύ πηχτό.
3. Απλώνουμε σε ένα μικρό ταψί ή πυρέξ ή τάπερ μια στρώση σφολιατίνια και απλώνουμε τη μισή κρέμα. Απλώνουμε άλλη μια στρώση σφολιατίνια και αδειάζουμε την υπόλοιπη κρέμα.
4. Τα σφολιατίνια που έχουν περισσέψει τα θρυμματίζουμε και τα πασπαλίζουμε ομοιόμορφα πάνω από την τελευταία στρώση κρέμας.
5. Αφήνουμε στο ψυγείο 2 ώρες περίπου, πριν το σερβίρουμε.
6. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα.

milfeig_xylos1

milfeig_xylos2

milfeig_taper

Tips:

Μπορείτε να προσθέτετε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας, για να ρυθμίζετε τη ρευστότητα του μείγματος.

Στη ζάχαρη εγώ βάζω κοφτή κουταλιά, για να μη βγει πολύ γλυκό. Αν θέλετε βάζετε λίγο περισσότερη. Αν παρόλα αυτά δε βγει όσο γλυκό θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε στο τέλος (πριν το σερβίρισμα) ζάχαρη άχνη.

Υπάρχει και παραλλαγή αυτής της συνταγής που περιέχει επιπλέον κρέμα γάλακτος. Θα την παραθέσω κάποια στιγμή. Αυτή πάντως η εκδοχή είναι πιο ελαφριά και εξίσου νόστιμη !

Αυτό το γλυκό ενδείκνυται σαν επιδόρπιο σε γεύματα με έντονες γεύσεις όπως είναι του κρέατος, επειδή είναι πολύ δροσερό και ελαφρύ.

milfeig_closeup1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


4 thoughts on “Το πιο εύκολο (και νόστιμο) Μιλφέιγ !!”

Γράψτε απάντηση στο ΓΙΩΤΑ Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *