Καλαμάρια του κουτιού

13 Apr

Χρόνια είχα να φάω καλαμάρια του κουτιού, όπως τα έλεγε η γιαγιά μου, που όταν πηγαίναμε σπίτι της απροειδοποίητα για φαγητό μας άνοιγε μια κονσέρβα έκανε και μια τηγανιά πατάτες και ήταν η καλύτερή μας ! Στο σπίτι τα φτιάχναμε πολύ σπάνια, αλλά φέτος τα ξαναθυμήθηκα 2 φορές. Όταν έπαιρνα προμήθειες για το σπίτι του αδερφού μου (ο οποίος λείπει όλη μέρα στη δουλειά), καθώς είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη λύση για μαγείρεμα, χωρίς μαγειρικές παγίδες που να αφήνουν περιθώριο αποτυχίας. Και επίσης, τώρα που νηστεύουμε και έχουμε στραφεί προς τα θαλασσινά.

Και είναι τόσο νόστιμα τα άτιμα. Απορώ γιατί δεν τα είχα σκεφτεί νωρίτερα. Είναι πάμφθηνα, πεντανόστιμα και σου λύνουν τα χέρια σε στιγμές που βιάζεσαι, δεν προλαβαίνεις για πολλά πολλά και έχεις να ταΐσεις και 2-3. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση: να συνοδεύονται από μπόλικες τηγανιτές πατάτες, μια ωραία σαλάτα και να έχουν μπόλικο λαδάκι γιατί η σάλτσα που μένει είναι μούρλια !

Καλαμάρια του κουτιού

Υλικά (για 2 άτομα)

1 κονσέρβα καλαμάρια
½ φλ. κρασί λευκό
½ φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Ανοίγουμε την κονσέρβα και έχουμε 3 επιλογές.
    α) Τα βάζουμε όπως είναι (μαζί με το ζουμί τους) σε τηγάνι και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο. Έτσι θα έχει περισσότερη σάλτσα στο τέλος.
    β) Βάζουμε μόνο τα καλαμάρια και λίγο από το ζουμί τους και ψήνουμε επίσης σε μέτρια φωτιά.
    γ) Δεν βάζουμε καθόλου ζουμί, ξεπλένουμε τα καλαμάρια με νερό και τα βάζουμε στη φωτιά με λάδι. Έτσι φεύγει η έντονη γεύση του καλαμαριού, που σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει.
  2. Σε κάθε περίπτωση, αφήνουμε να μείνει λίγο ζουμί και ρίχνουμε το λάδι (στην 3η περίπτωση το βάζουμε από την αρχή). Ψήνουμε για 10-15′ περίπου.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο και τελειώσαμε !
  4. (Αλάτι συνήθως δε χρειάζεται να βάλουμε γιατί είναι αλμυρά από μόνα τους, αλλά σε κάθε περίπτωση δοκιμάζουμε.)

Tips

Μπορούμε να προσθέσουμε στην αρχή και ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Μην πετάτε την κονσέρβα !

Στο τέλος μας μένει και κάτι πρακτικό. Αυτή η χαρακτηριστική, λίγο vintage κονσέρβα τους, μπορεί με λίγη φαντασία να μετατραπεί σε ανθοδοχείο, γλαστράκι, φαναράκι ή θήκη για μαχαιροπήρουνα για το μπαλκόνι ή τον κήπο ή το εξοχικό μας !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Tags: , , , ,

No comments yet

Αφήστε ένα σχόλιο