Πίτα με ψάρι (fish pie)

Πίτα με ψάρι (fish pie)

Σήμερα είχα όρεξη για κάτι ελαφρύ και γρήγορο. Μετά την κρεατοφαγία της τσικνοπέμπτης και κάτι εξόδους για φαγητό το σαββατοκύριακο, δεν έχω συνέλθει ακόμα. Κάτι σε ψάρι και λαχανικά μου ήρθε στο μυαλό, αλλά ήθελα κάτι διαφορετικό. Χωρίς ξεχωριστά σοταρίσματα και ψησίματα, χωρίς συνοδευτικές σάλτσες, χωρίς μπελαλίδικες διαδικασίες.

Και κατά πως φαίνεται, το βρήκα. Χαζεύοντας έπεσα πάνω σε μια συνταγή του Jamie Oliver, ακριβώς στα μέτρα μου. Διάφορα είδη ψαριών (γαρίδες, σολομό, γλώσσα ή ότι άλλο θέλουμε), ανακατεμένα με λαχανικά, καλυμμένα με πουρέ πατάτας… και στο φούρνο. Πίτα με ψάρι ή fish pie, λοιπόν. Εύκολο, ελαφρύ και υγιεινό.

πίτα με ψάρι (fish pie)

Τα περισσότερα υλικά τα είχα, οπότε αγόρασα μόνο το ψάρι. Φιλέτο σολομού, φιλέτο γλώσσας και γαρίδες, όλα κατεψυγμένα μιας και τα βρίσκω πιο εύκολα. Μπορούμε βέβαια να βάλουμε ότι ψάρι μας αρέσει, ακόμα και μόνο ένα είδος, αλλά το νόστιμο είναι να υπάρχει ποικιλία τουλάχιστον από 2-3 είδη. Τον σολομό τον θεωρώ απαραίτητο συστατικό, επειδή η γεύση του είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε πέρκα ή μπακαλιάρο ή βακαλάο κτλ. Τα υπόλοιπα υλικά απλά, χωρίς αυγά ή μπεσαμέλ ή περιττές κρέμες και το αποτέλεσμα… εξαιρετικό!!

Υλικά

700 γρ. πατάτες (βρασμένες)
300 γρ. σολομό (φιλέτο ή άλλο καθαρό μέρος)
200 γρ. γλώσσα (φιλέτο ή άλλο καθαρό μέρος)
100 γρ. γαρίδες (μικρές, ξεφλουδισμένες)
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
2 καρότα τριμμένα
2 κλ. σέλερυ τριμμένο
100 γρ. κίτρινο τυρί (τσένταρ, τριμμένο)
2 κ. σπανάκι (πλυμένο, καθαρισμένο)
2 μικρές ντομάτες σε καρέ
1 λεμόνι (χυμό)
λίγο μοσχοκάρυδο
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ξεπαγώνουμε τα φιλέτα μας αν είναι κατεψυγμένα.
2. Ετοιμάζουμε τα λαχανικά και το τυρί.

3. Κόβουμε τα φιλέτα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μπολ όλα μαζί (σολομό, γλώσσα, γαρίδες). Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

4. Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλερυ, το σπανάκι, την ντομάτα, λίγο λάδι, λίγο ακόμα αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

5. Λιώνουμε την πατάτα και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
6. Σε πυρέξ τοποθετούμε τα ψάρια με τα λαχανικά και στρώνουμε από πάνω την πατάτα.

7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 40′ περίπου. Στο τελείωμα του ψησίματος, θα πρέπει η πατάτα να έχει χρυσή όψη και τραγανή υφή, ενώ το πυρέξ δεν θα πρέπει να έχει υγρά.

Tips

  • Αν έχει υγρά προς το τέλος, βάλτε το για 5-10′ στον πάτο του φούρνου.
  • Η ποσότητα του ψαριού μπορεί να κυμανθεί από 500 έως 800 γρ. συνολικά.
  • Αν αφαιρέσετε το τυρί, το κάνετε και νηστίσιμο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


2 thoughts on “Πίτα με ψάρι (fish pie)”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *