Κορίανδρος ή Κόλιανδρος

Ο φρέσκος κορίανδρος (coriander) ή κόλιανδρος είναι ένα μικρό φυτό που οπτικά μοιάζει πολύ στον μαϊντανό, στη γεύση όμως θυμίζει περισσότερο σέλινο παρά μαϊντανό. Όλα τα μέρη του φυτού είναι εκμεταλλεύσιμα (ρίζα, φύλλα και αποξηραμένοι καρποί), αλλά κυρίως τα φύλλα και οι σπόροι (ξερός κόλιανδρος) χρησιμοποιούνται στη μαγειρική.

coriander


Τα φύλλα τα συναντάμε συνήθως στην Ασιατική κουζίνα σε σαλάτες, σούπες και στη Μεξικάνικη κουζίνα, σε πιάτα όπως το guacamole (γκουακαμόλε). Στο μαγείρεμα μπαίνει στο τέλος για να μη χάσει τις βιταμίνες και το άρωμά του (όπως και ο μαϊντανός), ενώ ωμός μπορεί να μπει σα γαρνιτούρα σε διάφορες σάλτσες κάρυ ή να προστεθεί πάνω στο ζεστό φαγητό λίγο πριν τα σερβίρισμα.

corianderseeds
Ο ξερός κόλιανδρος είναι σε μορφή σπόρων και η γεύση του δεν είναι τόσο έντονη όσο του φρέσκου. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται είτε ολόκληροι είτε θρυμματισμένοι σε σκόνη, όπως όλα τα μπαχαρικά. Το άρωμά του θυμίζει λεμόνι και συνδυάζεται εξαιρετικά με κύμινο καθώς και με σκόρδο και τζίντζερ. Τονίζει τη γεύση σε πιάτα με ψάρι, θαλασσινά, κρέας, σάλτσες κάρυ καθώς και σε σαλάτες και μαρινάδες.

koeh-193

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *