Σούπα βελουτέ (πατατόσουπα)

19 Jan

Έξω κρύο κρύο κρύο, καιρός για … σούπα! Τι πιο ωραίο από το να έχει έξω κρύο (βροχή, χιόνια, αέρα κτλ) και μεις να είμαστε στο ζεστό σπιτάκι μας, απολαμβάνοντας μια ζεστή σουπίτσα… Αν έχουμε και τζάκι, καλή παρέα και καμιά οφτή πατάτα, έχουμε φτιάξει το ιδανικό σκηνικό για ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ.

πατατόσουπα βελουτέ

Η σούπα πατάτας βελουτέ είναι πολύ γευστική και χορταστική. Ο συνδυασμός πατάτας με μπέικον και η βαθιά γεύση του πράσου δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η υφή της είναι βελούδινη και ευχάριστη. Μπορεί να σερβιριστεί και σαν πρώτο πιάτο και σαν κυρίως. Η γεύση της μπορεί να ενισχυθεί με ότι μυρωδικό/μπαχαρικό μας αρέσει.

Υλικά (για σούπα βελουτέ/6 άτομα)

1 kgr πατάτες κομμένες σε κυβάκια
3-4 πράσα χοντροκομμένα
3 σκ. σκόρδο
1 lt ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών (ή νερό αν δεν έχουμε)
50 γρ. βούτυρο
1 φλ. κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
λίγο θυμάρι
2-3 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
2-3 φέτες ψωμί κομμένο σε κυβάκια (κρουτόν)
αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μέτρια φωτιά βάζουμε  το βούτυρο, τα πράσα και το σκόρδο και αφήνουμε να μαλακώσουν, περίπου για 10′. Προσοχή να μην καούν.
  2. Προσθέτουμε τις πατάτες, το ζωμό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και φέρνουμε σε βρασμό. Σκεπάζουμε το σκεύος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά οι πατάτες.
  3. Αλέθουμε σε μπλέντερ πολύ καλά και ξαναβάζουμε τη σούπα στο σκεύος. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (ή το γιαούρτι) και δοκιμάζουμε. Αν είναι πολύ πηχτή αραιώνουμε με λίγο ζωμό ή νερό. Αν είναι πολύ αραιή βράζουμε ακόμα λίγο.
  4. Σε τηγανάκι βάζουμε το μπέικον μέχρι να ροδίσει ελαφρά (όχι πολύ, γιατί θα γίνει σκληρό). Ψιλοκόβουμε.
  5. Στο ίδιο σκεύος βάζουμε τα κυβάκια ψωμιού και ανακατεύουμε ώστε να απορροφήσουν τα υγρά από το μπέικον. Αν θέλουμε ενισχύουμε τη γεύση προσθέτοντας μια σκελίδα σκόρδο στο τηγάνι, την οποία αφαιρούμε μετά.
  6. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε μικρά σκεύη, προσθέτουμε λίγο ψωμί και μπέικον και πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι.

Tips

Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή. Αν θέλετε δοκιμάστε τη σούπα βελουτέ με τη μισή δόση για αρχή.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Tags: , , , , ,

8 Σχόλια to “Σούπα βελουτέ (πατατόσουπα)”

  1. Marina Apostolaki January 26, 2012 at 11:58 am #

    Τέλεια η πατατόσουπα!! Εγώ συνήθως αντί για κρέμα γάλακτο βαζω λίγο γάλα καρύδας..
    Θα την δοκιμάσω σίγουρα!

    • gourmelia January 26, 2012 at 12:04 pm #

      Και γάλα καρύδας και γιαούρτι ακόμα και φιλαδέλφεια μπορείς να βάλεις !! Είναι όντως τέλειες αυτές οι σούπες! Ελπίζω να σ’αρέσει! 😉

  2. Γιώτα December 17, 2013 at 8:14 pm #

    Την δοκίμασα την πατατόσουπα σου και ήταν εξαιρετική! Πολύ νόστιμη. Φιλιά

    • gourmelia December 17, 2013 at 9:26 pm #

      Χαίρομαι που σου άρεσε Γιώτα! 😉

  3. Giasemi February 4, 2014 at 9:57 pm #

    Την έφτιαξα. Πολύ πετυχημένη συνταγή. Δεν χρησιμοποίησα καθόλου βούτυρο, μόνο ελαιόλαδο και δεν υστερούσε πουθενά. Στο τέλος πρόσθεσα γιαούρτι! Υπέροχη!

    • gourmelia February 5, 2014 at 3:57 pm #

      Τέλεια! Εννοείται ότι και με ελαιόλαδο δεν έχει πρόβλημα και χαίρομαι που καθεμία βάζει τη δική της πινελιά και την προσαρμόζει ανάλογα με το προσωπικό της γούστο!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Σούπα βελουτέ (πατατόσουπα) - Χρυσές Συνταγές - November 20, 2017

    […] ΠΗΓΗ […]

  2. Σούπα βελουτέ (πατατόσουπα) - Xalara.eu - November 20, 2017

    […] ΠΗΓΗ […]

Αφήστε ένα σχόλιο