Διαγωνισμός παραδοσιακής μαγειρικής στην Ιεράπετρα

Διαγωνισμός παραδοσιακής μαγειρικής στην Ιεράπετρα

Με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, η Συμβουλευτική Μονάδα Λασιθίου ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, διοργάνωσε ενημερωτικές εκδηλώσεις και διαγωνισμό μαγειρικής με σύνθημα, «Για ένα Λασίθι χωρίς Εξαρτήσεις». Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην Ιεράπετρα και αφού δε λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή, ε είμασταν και εμείς εκεί, με μεγάλη μας χαρά και επικρότηση τέτοιου είδους πρωτοβουλιών, οι οποίες είχαν και μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Εκτός από τους διαγωνιζόμενους στην μαγειρική παραδοσιακής κουζίνας και την (διάσημη κι αγαπημένη) κριτική επιτροπή, πολιτιστικοί σύλλογοι των γύρω περιοχών δειγμάτισαν τα προϊόντα του τόπου τους ενώ η ομάδα “Μινωιτών Γεύσεις” έκανε αναπαράσταση παρασκευής φαγητών της μινωικής εποχής.

Ήταν πολύ ευχάριστο που ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους ήταν και νέοι άνθρωποι, εκκολαπτόμενοι επαγγελματίες κάποιοι από αυτούς, που με μια νότα δημιουργικότητας έδωσαν άλλο ύφος σε γνωστά παραδοσιακά πιάτα. Το βαρύ πυροβολικό, (μαμάδες, γιαγιάδες δηλαδή), που δεν θα μπορούσε να απουσιάζει, ήταν εκεί για να μας θυμίσει ότι η παραδοσιακή κουζίνα είναι μια κυρία με απαιτήσεις. Θέλει ακριβείς και μελετημένους χειρισμούς, χρόνια εμπειρίας και αναδρομή στο χρόνο για να ξεχωρίσει από το πλήθος. Και πραγματικά ήμασταν τυχεροί γιατί όντως αυτό έγινε. Πέρα από τις γνωστές σε όλους (τουλάχιστον τους ντόπιους) συνταγές (“πειραγμένες” ή όχι), ξεθάφτηκαν και 1-2 γαστρονομικοί θησαυροί του τόπου μας, από αυτούς που αναπολούν με ευχαρίστηση οι γονείς/παππούδες μας από τα παιδικά τους χρόνια και μαθαίνουν οι νεώτεροι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το “κουνέλι με κάβους“, παλιά συνταγή της περιοχής μας. Κάβοι είναι οι μύτες των αμπελιών, τα λεπτά εκείνα κοτσανάκια στα οποία καταλήγουν οι κληματαριές και αναπτύσσονται περιστροφικά. Μαζεύονται όταν είναι φρέσκοι και δροσεροί, ενώ έχουν όξινη και δροσερή γεύση. Ζεματισμένοι, μπορούν να διατηρηθούν και στην κατάψυξη.  Το συγκεκριμένο πιάτο μαγειρεύτηκε σε κατσαρόλα, λεμονάτο και ήταν όνειρο.

Μερικά από τα πιάτα που διαγωνίσθηκαν

mpamies-gauros
Γαύρος με μπάμιες
kouneli-kavoi
Κουνέλι με κάβους
mizithropites
Μυζηθρόπιτες

xontros-xoxlioi
Χόντρος με χοχλιούς
kotopoulo-faskomilo
Κοτόπουλο με φασκόμηλο
katsikaki-agkinares
Κατσικάκι με αγκινάρες

Τα τρια πρώτα πιάτα του διαγωνισμού ήταν:

  1. Μυζηθρόπιτες, φτιαγμένες με αγνές ντόπιες πρώτες ύλες,
  2. ντόπιο κατσικάκι γάλακτος ψημένο με μάραθο και
  3. σπιτικό κουνέλι με κάβους αμπελιού.

Η κριτική επιτροπή (που τίμησε με την παρουσία της τη μικρή μας πόλη) αποτελούνταν από τους:

  • Λευτέρη Λαζάρου (chef),
  • Ηλία Μαμαλάκη (σύμβουλος γεύσης, εκδότης, συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας κ.α.),
  • Γιάννη Μάργαρη (chef),
  • Αντώνη Παναγιωτόπουλο (γευσιγνώστης) και
  • Νίκο Χατζηανέστη (chef),

όπου με χαλαρή και ευχάριστη διάθεση, δοκίμασαν και αξιολόγησαν τις δημιουργίες των διαγωνιζομένων.

epitropi
Η κριτική επιτροπή

Μινωιτών Γεύσεις

Πολύ ενδιαφέρον είχε και η αναπαράσταση μινωικής κουζίνας, από την ομάδα “Μινωιτών Γεύσεις”. Η ομάδα, που απαρτίζεται από έναν chef και (phd holders) αρχαιολόγους, προσπαθεί να αποδώσει τον τρόπο μαγειρέματος των μινωιτών (πάντα με γνώμονα την επιστημονική έρευνα), χρησιμοποιώντας υλικά, σκεύη και τεχνικές της εποχής.

Σε κυκλική περιοχή καλυμένη με χώμα, μέλη της ομάδας άναψαν φωτιά στο κέντρο και τοποθέτησαν περιμετρικά πήλινα δοχεία, μαγειρεύοντας φακές. Τα δοχεία ήταν τοποθετημένα πάνω σε κάρβουνα και με τη θερμότητα της φλόγας, το ψήσιμο έγινε με αργό ρυθμό (περίπου 3 ώρες). Υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τις φακές ήταν κρεμμύδι, κύμινο, ξερός κόλιανδρος, ενώ άλλα όπως η ντομάτα απουσίαζαν καθώς δεν υπήρχαν τότε. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ πλούσιο γευστικά, κατά ένα πολύ απλό τρόπο όμως. Οι φακές είχαν μείνει ακέραιες (λόγω του σιγανού βρασμού, σε αντίθεση με την ένταση της κατσαρόλας που μπορεί να τις διαλύσει) και πολύ μαλακές ταυτόχρονα.

minoan
Μαγείρεμα κατά τη Μινωική εποχή

Σε πήλινη στρογγυλή επιφάνεια με φωτιά από κάτω, έψησαν λεπτά ψωμιά (σαν αραβική πίτα) με μέλι, αλάτι, πιπέρι και αλεύρι καθώς και πίτες γεμιστές με κουνουπίδι, πράσσο και κρεμμύδι. Το ψωμί που πρόλαβα να δοκιμάσω ήταν εξαιρετικό.

minoiko-psomi
Μινωικό ψωμί
minoiki-pita
Μινωική πίτα

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της ομάδας μπορείτε να βρείτε στο minoitongefseis.com.

Οι φωτογραφίες (όπου μπορείτε να δείτε και περισσότερες) είναι από το VisitIerapetra (Official).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *