Μελιτζάνες στο φούρνο με φέτα
Εποχή της μελιτζάνας αυτή και μας περιτριγυρίζουν όλα τα είδη της. Φλάσκες, λευκές Σαντορίνης, τσακώνικες, άσπρες, πράσινες, μωβ κτλ. Οι τρόποι μαγειρέματος έιναι πολλοί και οι συνταγές που μπορεί να συναντήσουμε ακόμα περισσότερες. Προχτές έπεσαν στα χέρια μου μερικές λευκές μελιτζάνες, άρτι αφιχθείς από τη Σαντορίνη. Επειδή είναι πιο γλυκιές και με πιο μαλακή γεύση, δε χρειάζονται ξεπίκρισμα και μπορεί να δώσουν άλλη διάσταση στα φαγητά σας. Αν τις συναντήσετε πουθενά, μην τις χάσετε !
Εγώ τις έψησα στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και φέτα, όπως θα έκανα και με τις φλάσκες. Εξαιρετικές !
Υλικά
3 μελιτζάνες, λευκές Σαντορίνης
4 ντομάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
1 σκελ. σκόρδο
200γρ. φέτα
5-6 κόκκους μπαχάρι
1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας
1/2 φλυτζ. λάδι για τη σάλτσα ντομάτας
όσο λάδι χρειαστεί για το τηγάνισμα
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες (κατά μήκος της μελιτζάνας). Οι λευκές μελιτζάνες είναι γλυκές και δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα. Αν χρησιμοποιήσετε φλάσκες, αφήστε τις για 30′ με αλάτι, να βγάλουν τα υγρά τους.
2. Τις τηγανίζουμε με λίγο ελαιόλαδο (μέχρι να ροδίσουν ελαφρά) και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι. Προσοχή, να είναι λίγο το ελαιόλαδο, για να μην τραβήξουν πολύ λάδι (καλύτερα να προσθέτουμε λάδι σταδιακά). Εναλλακτικά, μπορείτε να τις ψήσετε σε λαδωμένο ταψί στο φούρνο για να γίνουν πιο ελαφριές.
3. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα, σωτάρουμε το σκόρδο (χωρίς να πάρει χρώμα) και προσθέτουμε τη ντομάτα. Αλατίζουμε, προσθέτουμε την κανέλα και το μπαχάρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
4. Σιγοβράζουμε για 20′ περίπου.
5. Σε ταψί βάζουμε λίγη σάλτσα, μια στρώση μελιτζάνες, ξανά σάλτσα κ.ο.κ. μέχρι να μπουν όλες οι μελιτζάνες και να είναι λουσμένες με σάλτσα. Πασπαλίζουμε με θρυμματισμένη φέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 30′ περίπου. Το φαγητό μας θα πρέπει να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει με δεμένη σαλτσούλα.