Ρεβύθια με πράσο και άνηθο

Ρεβύθια με πράσο και άνηθο

Εναλλακτική πρόταση μαγειρέματος για τα γνωστά μας ρεβύθια, που εμείς συνήθως τα τρώμε σαν λευκή (κιτρινωπή μάλλον) σούπα. Με κρεμμυδάκι, λίγο λεμόνι και στο τέλος δέσιμο της σούπας με λίγο αλεύρι. Τα έχουμε φάει και κόκκινα… κοκκινιστά δηλαδή με ντομάτα, πάλι σαν σούπα ή στο φούρνο. Άλλη ιστορία αυτή, που χρήζει ξεχωριστής αναφοράς… Πράσινα όμως; Τα έχουμε ξαναφάει πράσινα;

Σε αυτή την παραλλαγή (μετά την οποία, η μέχρι πρότινος -μπλιαξ, δεν τρώω με τίποτα ρεβύβια- αδερφή μου, αρνείται να τα φάει μαγειρεμένα με διαφορετικό τρόπο), το αποτέλεσμα είναι πιο πρασινωπό, λόγω του πράσου και του άνηθου. Τα ρεβύθια εδώ δε χρειάζονται αλεύρι για να δέσουν. Η “μαγκιά” είναι ότι το πράσο μαλακώνει τόσο με το ψήσιμο, που στο τέλος χυλώνει από μόνο του το φαγητό. Τη γλύκα του εξισορροπεί η οξύτητα του λεμονιού, ενώ η προσθήκη του άνηθου είναι η ευχάριστη έκπληξη και το απαραίτητο αρωματικό που απογειώνει το φαγητό.

revithia-soupa-praso-anitho

Υλικά

500 γρ. ρεβύθια (με τη φλούδα)
400 γρ. πράσο
4-5 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
αλάτι-πιπέρι
1 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε νερό από την προηγούμενη μέρα.
  2. Κόβουμε το πράσο σε ροδέλες (αφού προηγουμένως το έχουμε κόψει στη μέση) και το πλένουμε πολύ καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό.
  3. Σε κατσαρόλα μαραίνουμε το πράσο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Να μην πάρει χρώμα, απλά να μαλακώσει.
  4. Προσθέτουμε τα ρεβύθια στην κατσαρόλα. Αλατίζουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν. Αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβύθια, περίπου για 45 λεπτά – 1 ώρα (αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό κατά τη διάρκεια και ξαφρίζουμε κατά διαστήματα).
  5. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε πιπέρι, λεμόνι και τον άνηθο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-10 λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά.

Ήξερες ότι

  • Η προσθήκη σόδας κατά το φούσκωμα των ρεβυθιών καταστρέφει την βιταμίνη Β1.
  • Το νερό στο οποίο έχουν μουλιάσει τα ρεβύθια περιέχει σημαντικές θρεπτικές ουσίες και καλό είναι να το χρησιμοποιήσουμε και στο μαγείρεμά τους.
  • Η φλούδα των ρεβυθιών είναι πλούσια σε ασβέστιο και φυτικές ίνες, για αυτό καλύτερα να αποφεύγουμε τα αποφλοιωμένα.
praso-psilokommeno
Κόβουμε το πράσο και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά.
praso-sotarismeno
Τι θέλουμε μαραμένο και όχι σοταρισμένο.
revithia-nero
Προσθέτουμε τα ρεβύθια και αλατίζουμε.
revithia-praso
Προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει.
revithia-anithos
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, πιπέρι και λεμόνι.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *