Τσάι με τζίντζερ (ginger)

Τσάι με τζίντζερ (ginger)
rofima-ginger
Τσάι με τζίντζερ

Κάτι γίνεται τις τελευταίες μέρες και όλοι είναι ψιλοάρρωστοι (κι εγώ μαζί). Βήχας, … και πάει λέγοντας. Για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας πριν πιάσουμε τους γιατρούς και τα σιρόπια.

Το τζίντζερ (ginger) ή πιπερόριζα, το γνωρίζουμε. Το συναντάμε συνήθως στη μαγειρική και ιδίως στην Ασιατική κουζίνα με το χαρακτηριστικό πιπεράτο, λεμονάτο άρωμά του. Χρησιμοποιείται φρέσκο ή σε μορφή σκόνης και αποτελεί βασικό συστατικό των ινδικών μπαχαρικών κάρυ και γκαράμ μασάλα. Στην Ιαπωνία το βρίσκουμε συνήθως φρεσκοτριμμένο σε νούντλς ή σε τουρσί συνοδεία ψαριού (ή σούσι). Ενώ σίγουρα όλοι ξέρουμε και τα μπισκότα με τζίντζερ, βάση των γνωστών και επίκαιρων gingerbread houses.

Αυτό που ίσως αγνοούμε είναι οι πλούσιες θεραπευτικές του ιδιότητες και η μεγάλη του θρεπτική αξία (περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Ε, Κ, Β1, Β2, Β3, Β6, C κ.α.). Δεν είναι τυχαίο που στην αρχαιότητα (Ασιάτες αλλά και Έλληνες) το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή παραδοσιακών φαρμάκων, για την αντιμετώπιση της ναυτίας, του εμέτου, της δυσπεψίας, της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας, του κρυολογήματος κ.α. Έχει αποδειχθεί ότι είναι αντιφλεγμονώδες, έχει αντιοξειδωτική δράση, ενώ τονώνει και αποσυμφορεί το αναπνευστικό σύστημα, απομακρύνοντας τη βλέννα και ανακουφίζοντας το βήχα.

Οπότε ένα ζεστό ρόφημα με τζίντερ ενδείκνυται για αυτές τις κρύες μέρες (..,και κυριώς νύχτες!)  Μας ζεσταίνει, μας ανακουφίζει και μας κάνει καλό!

Υλικά

300 ml ή 1 κούπα νερό
25 γρ. ή 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ (ξεφλουδισμένο και χοντροκομμένο)
2-3 φλοίδες πορτοκαλιού
2-3 φλοίδες λεμονιού
1 κ.γλ. μέλι
χυμό από μισό λεμόνι
1 ξύλο κανέλας (προαιρετικά)
2-3 κόκκους κόκκινου πιπεριού (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε κατσαρολάκι ή μπρίκι βάζουμε το νερό, το τζίντζερ, τις φλοίδες πορτοκαλιού και λεμονιού.
  2. Σε δυνατή φωτιά αφήνουμε να πάρει μια βράση για λίγα λεπτά (όχι πολύ γιατί θα καταστραφούν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά).
  3. Χαμηλώνουμε την ένταση και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15′ περίπου (όσο πιο πολύ μείνει στο νερό, τόσο εντονότερη θα είναι η γεύση του τζίντζερ).
  4. Σουρώνουμε σε κούπα και προσθέτουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού.

tsai-ginger

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *