Μια βάφτιση σ’ ένα post !

Μια βάφτιση σ’ ένα post !

Νονά και οργάνωση βάπτισης ταυτόχρονα… δύσκολο εγχείρημα. Ειδικά όταν έχεις την όρεξη, το χρόνο, τον ενθουσιασμό (ή το μαζοχισμό) να τα κάνεις όλα μόνη σου. Από το κουτί του μωρού με όσα περιέχει, την αναζήτηση του τέλειου βαπτιστικού φορέματος, σταυρού, φορέματος νονάς, μέχρι την διακόσμηση του κέντρου, τις μπομπονιέρες και την παρασκευή γλυκών για στολισμό και κέρασμα.

Ήξερα από πολύ νωρίς οτι θα είμαι η νονά του δεύτερου κοριτσιού της πολύ καλής μου φίλης και είχα ήδη αρχίσει να σκέφτομαι διάφορα concept, όμως η αρχική υλοποίηση των ιδεών που είχαμε συζητήσει, άρχισαν 3 μήνες πριν τη βάπτιση. Το ύφος θα παρέπεμπε σε country vintage και τα χρώματα θα ήταν παστέλ φυστικί, ροζ και μπεζ. Εφοδιάστικα με κορδέλες, δαντέλες, υφάσματα, κορδόνια, κλωστές, κουμπιά και ψαλίδια και έστησα το μικρό μου εργαστήριο.

ergastirio
Επί το έργον

Το φορεματάκι του μωρού (με τα λαδόπανα και τα παπουτσάκια), ο βαπτιστικός σταυρός και το δικό μου φόρεμα ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση. Ευτυχώς με λίγο ψάξιμο τα ξετρύπωσα, ακριβώς στο στυλ και στα χρώματα που ήθελα. Το φορεματάκι, με γκρι-φυστικί ρίγα, ροζ λουλουδάκια και τα ροζ τρυπητά παπουτσάκια ξέφευγαν από τα συνηθισμένα. Τα λαδόπανα ήταν ασορτί μαζί με τα ρουχαλάκια, από το ίδιο κατάστημα, όπου στάθηκα και τυχερή γιατί υπήρχαν διακοσμητικοί φιόγκοι με τούλι για τη λαμπάδα και την κολυμπήθρα με το ίδιο σχέδιο.

Δεν αγόρασα κουτί για τα βαπτιστικά από μαγαζί με είδη βάπτισης, αλλά πήρα ένα απλό χάρτινο ροζ καρό, από μεγάλο μαγαζί με είδη συσκευασίας. Το μέγεθός του ήταν ιδανικό για να τα χωρέσει όλα άνετα και απ’ ότι μας είπαν συνήθως το αγοράζουν για τον ίδιο σκοπό. Το στολίσαμε με ένα μεγάλο φιόγκο από λευκή δαντέλα, ροζ ψάθα και λίγα (ψεύτικα) αγριολούλουδα. Ήταν πολύ γλυκό.

kouti-vaftisis
Το κουτί με τα βαπτιστικά

Τα υπόλοιπα τα αγόρασα μόνη μου και τα διακόσμησα σε ανάλογο ύφος. Τη λαμπάδα, τα 3 κεράκια, το μπουκαλάκι για το λάδι, το σαπουνάκι και το στολισμό της κολυμπήθρας. Απλά πράγματα, με τούλι, δαντέλα και κορδέλες.

Τα μαρτυρικά τα φτιάξαμε με κορδόνι ροζ και μπεζ. Κρεμάσαμε ένα λευκό σταυρουδάκι από φίλντισι και ένα φανταστικό χρυσό κουδουνάκι. Τα κάναμε βραχιολάκια, τα οποία όμως δέσαμε με μπεζ κορδελίτσα για να τα μοιράσουμε με καρφίτσα σε όλους. Έτσι δεν υποχρεώναμε τους άντρες να τα φορέσουν στο χέρι !

xeiropoiita-marturika-vaftisisi
Τα μαρτυρικά

Οι μπομπονιέρες για τους μεγάλους ήταν απλές και γλυκές με μπεζ τούλι και δυχτάκι, διακοσμημένες με πεταλούδες από χαρτί αλουμινίου και τις ανέλαβε η μαμά. Για παιδικές μπομπονιέρες σχεδιάζαμε να φτιάξουμε ανεμόμυλους, αλλά φοβηθήκαμε για την ασφάλεια των παιδιών (με τα λεπτά ξυλάκια) και των ανεμόμυλων (από χαρτί διαλύονται εύκολα) και τελικά τους κρατήσαμε για τη διακόσμηση και πήραμε κάτι πιο παιδικό.

Η βάπτιση έγινε σε μοναστήρι, όπου δεν επιτρεπόταν στολισμός πέραν των απαραίτητων, οπότε κάποιες σκέψεις για ένα τραπεζάκι με παγωμένη λεμονάδα λόγω ζέστης, έκαναν περίπατο. Για το στολισμό του κέντρου, ετοιμάσαμε μπάλες από γκοφρέ χαρτί, ανεμόμυλους, πεταλούδες κρεμαστές και πεταλούδες σε ξυλάκι. Επίσης βάζα ντυμένα με δαντέλα και κορδέλα και το όνομα του μωρού γραμμένο σε ετικέτα. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι φωτογραφίες μιλάνε καλύτερα νομίζω.

mpales-gkofre
Μπάλες από γκοφρέ χαρτί
kremastes-petaloudes
Χάρτινες πεταλούδες σε δυο χρώματα
petaloudes-ksulaki
Διπλή χάρτινη πεταλούδα κολλημένη σε ξυλάκι. Το εσωτερικό είναι ντυμένο με δαντέλα.
vazo
Το βάζο ντυμένο με δαντέλα, κορδέλα και την ετικέτα με το όνομα του παιδιού. Το καπάκι είναι ντυμένο με ροζ ψάθα, στερεωμένο με κλωστή και δεμένο με σχοινάκι στο βάζο.
vaza
Γραμμή παραγωγής
anemomuloi
Ο ανεμόμυλος φτιαγμένος με χαρτί διπλής όψης, στερεωμένος με φούξια κλωστή και φυστικί κουμπί πάνω σε ξυλάκι. Με τον αέρα γυρίζει κανονικά!
candies
Μεγάλο βάζο με marshmallows
mpales-gkofre-louloudi
Οι γκοφρέ μπάλες διακοσμημένες με μικρό λουλούδι στην κορυφή
vazo-trapezi
Το βάζο στο τραπέζι, με άσπρα μικρά βότσαλα στον πάτο

Όλα τα παραπάνω τα είχα ετοιμάσει αρκετά πριν τη μέρα της βάπτισης. Αυτά που έπρεπε να φτιαχτούν τελευταία, ήταν τα γλυκά. Είχα αποφασίσει να φτιάξω μαλακά μπισκότα σοκολάτας, τυλιγμένα σε ζελατίνα σε σχήμα καραμέλας, για να μπουν στο πιάτο του κάθε καλεσμένου και να τον υποδεχτούν στο τραπέζι. Επίσης μερικά oreo cupcakes για το τραπέζι των ευχών. Επέλεξα τα συγκεκριμένα cupcakes γιατί αρέσουν σε όλους και έχουν ελαφριά κρέμα. Ετοίμασα τα μπισκότα 3 μέρες πριν τη βάπτιση και τα cupcakes 2. Διατήρησα και τα δυο στο ψυγείο, τυλιγμένα σε διάφανη μεμβράνη κλεισμένα σε μεγάλα τάπερ.

gluka
Γλυκά φορμάκια που έφτιαξε η γιαγιά του μωρού
sweets
Καραμέλες για τα παιδιά
cookie
Μπισκότα για όλους
oreo-cupcakes
Oreo cupcakes για το τραπέζι των ευχών

Τελικά όλα πήγαν μια χαρά και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι ! Νονά, γονείς και καλεσμένοι !

Ο απολογισμός και μερικές συμβουλές

  1. Τον περισσότερρο χρόνο απαιτεί η εύρεση των υλικών. Ποιό κουμπί, ποιά κορδέλα, ποιό κουτί κτλ. Χρειάζεται ψάξιμο τόσο online όσο και ποδαράτο. Αρχικά για να πάρετε ιδέες για το δικό σας concept, στη συνέχεια να επιλέξετε τις κατασκευές που θα φτιάξετε (ανάλογα με το χρόνο/κόπο/κόστος που απαιτούν) και τελικά να βρείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε. Εκεί είναι το μεγάλο πανηγύρι καθώς η ακριβής απόχρωση σε φυστικί κορδέλα, μπορεί να είναι πολύ δύσκολη υπόθεση τελικά.
  2. Όταν με το καλό τα έχετε βάλει όλα κάτω με χαρτί και με μολύβι, ξεκινάει η γραμμή παραγωγής. Εκεί θα χρειαστείτε ανθρώπινο δυναμικό… για αυτό επιστρατεύστε φίλες, αδερφές, ξαδέρφες κτλ. Με λίγες ώρες δουλειά κάθε μέρα (για κανά δυο μήνες, ανάλογα τις κατασκευές) μπορείτε να ανοίξετε δικό σας μαγαζί με βαπτιστικά! Υπομονή θέλει όμως, ε;
  3. Αν νομίζετε ότι θα γλυτώσετε χρήματα από τις μπομπονιέρες, το κουτί των βαπτιστικών και όλες τις συναφείς υποχρεώσεις της νονάς, απατάσθε. Γιατί μπορεί  να αγοράσετε κουτί για τα βαπτιστικά με 20 €, αλλά στο σύνολο η διαφορά από το να τα αγοράζατε όλα έτοιμα δεν είναι μεγάλη. Κι αυτό γιατί τελικά παίρνεις ένα σωρό υλικά που σου μένουν ή που δεν χρειάστηκαν γιατί η μπομπονιέρα που σχεδίαζες να κάνεις δεν βγήκε όπως περίμενες και άλλαξαν τα σχέδια. Φυσικά εξαρτάται από τα υλικά που θα διαλέξει ο καθένας… Υπάρχουν πολλές οικονομικές και απλές λύσεις που μπορούν να δώσουν εξίσου καλό αποτέλεσμα. Φαντασία χρειάζεται!

Επιγραμματικά οι υποχρεώσεις της/του νονάς/ού

  • Βαπτιστικός σταυρός
  • Βαπτιστικά ρούχα και παπούτσια (και καλτσούλες)
  • Λαδόπανα (πετσέτες, σεντονάκι, εσώρουχα)
  • 1 μπουκαλάκι με ελαιόλαδο (το έθιμο λέει να το γεμίσει η/ο νονά/ός με λάδι από το σπίτι της/του)
  • 3 κεράκια για την κολυμπήθρα
  • 1 σαπούνι
  • Κορδέλα για να δεθεί η/ο νονά/ός με το μωρό (2m. περίπου, μπεζ/λευκή) αν και τελευταία δεν τη χρησιμοποιούν
  • Κουτί για να μπουν μέσα όλα τα παραπάνω
  • Μαρτυρικά
  • 1 λαμπάδα
  • Στολισμός κολυμπήθρας και λαμπάδας
  • Ποσό για την εκκλησία
  • Μετά την βάπτιση, θα πρέπει για 3 συνεχόμενες Κυριακές να μεταλαβαίνει το παιδί κρατώντας και τη λαμπάδα μαζί τους.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


4 thoughts on “Μια βάφτιση σ’ ένα post !”

  • Πολη καλή δουλειά!πως στερεώσες το χαρταετό στο ξυλάκι?? Έχεις μια άλλη φωτο?? Πραγματικά έχει αρκετές ετοιμασίες!

    • Γειά σου Αντονέλα, πράγματι είναι αρκετές οι ετοιμασίες :). Ο ανεμόμυλος είναι στερεωμένος με κλωστή, η οποία είναι κολλημένη (με κόλλα ή σιλικόνη) πάνω στο ξυλάκι.

      Για να γίνω λίγο πιο περιγραφική: Αρχικά φτιάχνεις το χάτρινο μέρος του ανεμόμυλου. Έχεις ένα τετράγωνο χαρτί, κόβεις τις 4 διαγωνίους και κάνεις 5 τρύπες. Μια στο κέντρο του χαρτιού και 4 στις άκρες. Αυτές τις 4 άκρες του χαρτιού τις αναδιπλώνεις στο κέντρο, συναντιούνται όλες οι τρύπες η μια πάνω στην άλλη και απο κει περνάς αυτό που τα τα συγκρατεί όλα μαζί (κλωστή, κορδέλα κτλ). Για ευκολία μπορείς να κολλήσεις τις 4 αυτές άκρες ώστε να μη σου χαλάει η χάρτινη κατασκευή και να περάσεις την κλωστή από την κεντρική -πλέον- τρύπα.

      Από την μπροστινή μεριά του ανεμόμυλου περνάς την κλωστή από την τρύπα με βελόνα, η βελόνα βγαίνει από την πίσω μεριά του ανεμόμυλου, η κλωστή αγκαλιάζει το ξυλάκι, η βελόνα εισέρχεται ξανά από την πίσω μεριά και τέλος βγαίνει από την μπροστινή. Έτσι έχεις δημιουργήσει μια θηλιά που συγκρατεί το ξυλάκι και έχεις 2 ελεύθερες άκρες της κλωστής στην μπροστινή μεριά του ανεμόμυλου, τις οποίες μπορείς να δέσεις μεταξύ τους (κόμπο, φιόγκο κτλ).

      Μπρος και πίσω από τη χάρτινη κατασκευή παρεμβάλονται 2 κουμπιά για τους εξής λόγους: Στην μπροστινή μεριά είναι περισσότερο για διακοσμητικούς λόγους, για να μη φαίνεται η κεντρική τρύπα με την κλωστή απλά να τη διαπερνά. Στην πίσω μεριά παρεμβάλεται μικρότερο κουμπί μεταξύ χαρτιού και ξύλου, αποκλειστικά για να μειώνει την τριβή μεταξύ τους και να μπορεί ο ανεμόμυλος να γυρίζει πιο εύκολα με τον αέρα. Στην ουσία ο άξονας του ανεμόμυλου έχει δημιουργηθεί από μια “ευθεία” κλωστή και έτσι ο ανεμόμυλος δεν βρίσκει άλλο εμπόδιο κατά την περιστροφή του.

      Για να μην μπορεί να μετατοπιστεί όλη η χάρτινη κατασκευή κατακόρυφα πάνω στο ξυλάκι, βάζεις λίγη κόλλα ή σιλικόνη στο πίσω μέρος του ξύλου, εκεί που συναντιούνται κλωστή-ξύλο.

      Επισυνάπτω μια φωτό από την πίσω μεριά του ανεμόμυλου. Δυστυχώς δεν έχω καλύτερη 🙂

      Η όλη διαδικασία θα ήταν πολύ πιο απλή, αν με ένα καρφάκι απλά καρφώναμε το χάρτινο μέρος πάνω στο ξυλάκι. Ο άξονας περιστροφής θα ήταν πιο σταθερός και λείος και ο χρόνος κατασκευής πολύ πιο σύντομος. Όμως α) Δεν υπάρχει τόσο μικρό καρφάκι για το συγκεκριμένο ξυλάκι (θα το έσπαγε), β) μια πινέζα δε θα είχε την ίδια φινέτσα και γ) όταν πρόκειται για παιδιά, αποφεύγουμε τα αιχμηρά αντικέιμενα. Ελπίζω να βοήθησα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *