Χταπόδι με πατάτες γιαχνί

Χταπόδι με πατάτες γιαχνί

Αυτή την εβδομάδα τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους. Νηστεία ή όχι, το συγκεκριμένο φαγάκι αποτελεί μιας εξαιρετικής νοστιμιάς εναλλακτική πρόταση μαγειρέματος του χταποδιού ως κυρίως πιάτο, χωρίς να απαιτείται μεγάλη ποσότητα χταποδιού. Το χταπόδι παραμένει μαλακό, οι πατάτες μελώνουν και η δεμένη σάλτσα με τα κρεμμυδάκια και τη ντομάτα είναι ότι πρέπει για βουτιές με ψωμί !

Όταν πρόκειται για χταπόδι, συνήθως προκύπτει το ερώτημα για χρήση φρέσκου ή κατεψυγμένου. Το κατεψυγμένο συνήθως είναι πιο μαλακό καθώς η χαμηλή ψύξη σπάει τους ιστούς του και το μαλακώνει, ενώ δεν υστερεί και σε νοστιμιά. Το φρέσκο χταπόδι για να είναι μαλακό, πρέπει να έχει χτυπηθεί καλά κι αυτό μπορούμε να το ξέρουμε α) αν μας το επιβεβαιώσει ο ψαράς μας ή β) αν το έχουμε πιάσει και το έχουμε χτυπήσει οι ίδιοι (εντάξει όχι ακριβώς οι ίδιοι, αλλά ίσως ο πατέρας, θείος, ξάδερφος, φίλος κτλ που τυχαίνει να ασχολείται με το άθλημα).

Το φρέσκο χταπόδι βγάζει αρκετά υγρά στο ψήσιμο, ικανά να το ψήσουν μέχρι το τέλος. Μάλιστα για να βράσουμε απλά ένα χταπόδι, το βάζουμε σε κατσαρόλα ολόκληρο και σκέτο (χωρίς καθόλου νερό ή λάδι ή κρασί), αυτό βγάζει τα υγρά του και σε 20-25′ έχει ψηθεί (σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα). Αυτό μετά μπορούμε να το βάλουμε  σε σχάρα για να ξεροψηθεί εξωτερικά και να νοστιμίσει ή να το ψιλοκόψουμε για σαλάτα ή ακόμα και να το ρίξουμε σε σάλτσα ντομάτα για να το συνοδεύσουμε με ζυμαρικά. Επίσης είναι αρκετά αλμυρό από μόνο του, γι’ αυτό προσθέτουμε αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος, αν χρειαστεί αφού δοκιμάσουμε.

Το κατεψυγμένο χταπόδι δε βγάζει τόσα υγρά και ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε νεράκι ή κρασί για να ψηθεί εντελώς. Για να το χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να το αποψύξουμε εντελώς γιατί αλλιώς σκληραίνει (μπορούμε να το βάλουμε από την προηγούμενη στην ψύξη). Είναι όμως γενικά πιο μαλακό από το φρέσκο (αν ψήσουμε σωστά το φρέσκο βέβαια, δεν έχουμε πρόβλημα). Επίσης θα χρειαστεί να το αλατίσουμε ελαφρώς (αφού δοκιμάσουμε).

Και στις δυο περιπτώσεις αποφεύγουμε την προσθήκη νερού, γιατί σκληραίνει το χταπόδι. Αν χρειαστεί υγρό κατά το βράσιμο προσθέτουμε συνήθως κρασί. Όμως, μαμά και γιαγιά, υποστηρίζουν ότι θέλει στην αρχή λίγο βράσιμο σε νερό και ξύδι, για να φύγει η έντονη μυρωδιά του φρέσκου χταποδιού. Αν δε θέλετε να το βράσετε καθόλου σε νερό, παραλείψτε το βήμα 2 της συνταγής.

 

Ντομάτα, πατάτα, κρεμμύδια, μπαχάρι, δάφνη, σκόρδο, ελαιόλαδο.

Υλικά (για 4 άτομα)

800 γρ. χταπόδι φρέσκο
5 μέτριες πατάτες κομμένες σε ροδέλες
3-4 ντομάτες τριμμένες
2-3 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 φύλλο δάφνης
3-4 κόκκους μπαχάρι
3 κ.σ. ξύδι
1 φλ. νερό
1 φλ. κρασί
1 φλ. ελαιόλαδο
πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και βγάζουμε το στόμα και το εσωτερικό της σακούλας προσεκτικά (αν τα έχει ακόμα).
  2. Το βάζουμε ολόκληρο σε μια κατσαρόλα με το ξύδι και το νερό. Το σιγοβράζουμε περίπου για 10-15′.
  3. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια.
  4. Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράσει με κλειστό καπάκι, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει (περίπου 30′). Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλο νερό. Το χταπόδι βγάζει αρκετά υγρά και θα βράσει με αυτά.
  5. Μόλις εξατμιστεί το κρασί (και τα υγρά), προσθέτουμε το λάδι και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 10′.
  6. Προσθέτουμε την ντομάτα, το μπαχάρι, το φύλλο δάφνης, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, τις πατάτες και λίγο νερό ακόμα και σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και να μαλακώσει εντελώς το χταπόδι και οι πατάτες.
  7. Δοκιμάζουμε για αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε. Κλείνουμε τη φωτιά όταν έχει μελώσει η σάλτσα και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί πριν το σερβίρουμε.
Μόλις μαλακώσει το χταπόδι, ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να ψηθεί και να μελώσει.

Tips

Αφού ρίξουμε τη ντομάτα, κοιτάμε συχνά το φαγητό μας και ανακατεύουμε απαλά αν χρειαστεί, για να μην πιάσει.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *