Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες (ψημένο σε σακούλα)

25 Nov

Πάντα ήμουνα περίεργη για την τεχνική του μαγειρέματος στη σακούλα. Όχι ότι είναι κάτι καινούριο, αλλά ποτέ δεν είχα επιχειρήσει να το δοκιμάσω. Χρόνια ακούω για το πόσο ζουμερό, τρυφερό και νόστιμο γίνεται το κοτόπουλο, όταν ψηθεί μέσα σε σακούλα. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε μια τυχαία σακούλα, αλλά σε ειδικές σακούλες μαγειρικής που παράγουν γνωστές εταιρείες με αλουμινόχαρτα, λαδόκολλες κτλ και μπορούμε να τις βρούμε στα σούπερ μάρκετ. Κι αυτό επειδή όλοι οι ατμοί που παράγονται κατά το ψήσιμο, μένουν κλεισμένοι μέσα στη σακούλα κι έτσι το κρέας δεν ξεραίνεται. Τόσο απλά.

κοτόπουλο στο φούρνο (στη σακούλα)

Η τεχνική αυτή βασίζεται σε παρόμοια φιλοσοφία με το μαγείρεμα μέσα σε λαδόκολλα, σε ζύμη, σε κρούστα από αλάτι ή σε αλουμινόχαρτο. Μπορούμε να ψήσουμε οτιδήποτε (κρέας, ψάρια, ή λαχανικά) χωρίς φόβο, αφού οι σακούλες αυτές είναι σχεδιασμένες για μαγείρεμα στο φούρνο μέχρι τους 200°C. Το ψήσιμο γίνεται χωρίς την προσθήκη νερού ή άλλου υγρού, μόνο με τους ατμούς που θα δημιουργήσουν τα υγρά του φαγητού μας. Με αυτό τον τρόπο τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν όσο το δυνατό αναλλοίωτα ενώ τα αρώματα και η γεύση είναι πλουσιότερα.

Αγόρασα λοιπόν τις ειδικές σακούλες, πήρα και μισό κοτόπουλο και ξεκίνησα την ετοιμασία. Παρακάτω περιγράφω ακριβώς τη συνταγή και με το τέλος του όλου εγχειρήματος, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1. Η όλη διαδικασία ήταν πανεύκολη και κυρίως ευχάριστη.
2. Βάζεις το φαγητό στο φούρνο και … το ξεχνάς! Δε θέλει γύρισμα, ούτε προσθήκη υγρού. Απλά μόλις περάσουν 2 ώρες, το κοιτάς για να τσεκάρεις μέχρι που θέλεις να ψηθεί και να κοκκινίσει.
3. Δεν υπάρχει ταψί για πλύσιμο! Όλη η “βρώμικη” δουλειά έχει γίνει μέσα στη σακούλα. Τη σακούλα βέβαια, τη βάζουμε μέσα σε κάποιο σκεύος κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ο χαμός με καμένα λίπη!
4. Το φαγητό έγινε όντως λουκούμι! Ειδικά οι πατάτες ήταν αποκάλυψη…

Επίσης:
5. Οδηγίες χρήσης της σακούλας υπάρχουν στη συσκευασία της.
6. Το κοτόπουλο μπορεί να μπει ολόκληρο ή σε κομμάτια.

κοτόπουλο στο φούρνο (στη σακούλα)

Υλικά

μισό κοτόπουλο, ολόκληρο ή σε κομμάτια
4-5 πατάτες
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. πάπρικα
1 κ.γλ. μέλι
1 κ.γλ. ρίγανη
½ φλ. ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά (εκτός πατάτες και κοτόπουλο) μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μαρινάδα (σε μεγάλο σκεύος).
2. Ξεπλένουμε το κοτόπουλο, το σκουπίζουμε ελαφρώς και το βουτάμε στη μαρινάδα. Με τα χέρια μας αλείφουμε καλά κάθε κομμάτι του κοτόπουλου και το βάζουμε στο ψυγείο για 15′-30′.
3. Κόβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε κι αυτές μέσα στη μαρινάδα, μόλις βγάλουμε το σκεύος από το ψυγείο. Ανακατεύουμε να αλειφτούν όλα καλά με τη μαρινάδα.
4. Αλευρώνουμε τα τοιχώματα της σακούλας (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας) και βάζουμε μέσα το κοτόπουλο, τις πατάτες και τη μαρινάδα.
5. Κλείνουμε τη σακούλα, την τρυπάμε σε 2-3 σημεία, την τοποθετούμε σε κάποιο σκεύος (καλύτερα πυρέξ) και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C.
6. Θα χρειαστεί περίπου 2 ώρες για να ψηθεί καλά το κρέας. Θα πρέπει σχεδόν να φεύγει από το κόκκαλο. Αν δεν έχει κοκκινίσει σ’ αυτό το διάστημα, ενώ είναι ψημένο, μπορείτε να σκίσετε τη σακούλα και να το αφήσετε 10′ ακόμα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Tags: , , , , , , , , ,

No comments yet

Αφήστε ένα σχόλιο