Πατατόπιτα νηστίσιμη
Το να κάνεις τραπέζι σε περίοδο νηστείας, είναι λίγο μυστήρια υπόθεση. Άλλος νηστεύει τα πάντα, άλλος τα μισά, άλλος καθόλου. Αν οι καλεσμένοι μας είναι λίγοι και ξέρουμε από πριν αν και τι νηστεύουν, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αν όμως το τραπέζι μας είναι για πολλούς και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα βρούμε κάπου στη μέση, ούτε φυσικά να κάνουμε πιάτα για όλα τα γούστα, τότε αναγκαστικά τα φτιάχνουμε όλα νηστίσιμα.
Το θετικό είναι ότι έχουμε ένα σωρό επιλογές ακόμα και σε περίοδο νηστείας, όπου το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά κτλ είναι απαγορευτικά για κάποιους. Από σαλάτες, μεζεδάκια, κυρίως πιάτα, γλυκά, το τραπέζι μας μπορεί κάλλιστα να μην υστερεί πουθενά απ’ ότι σε άλλες περιόδους. Μια τέτοια επιλογή είναι και η πατατόπιτα, όπου δεν έχει κανένα “ακατάλληλο” συστατικό και είναι μια εύκολη και νόστιμη λύση που μας λύνει τα χέρια.
Είτε σε τραπέζι με κόσμο, είτε απλά για να υπάρχει κάτι στο σπίτι, είναι ένα απλό συνοδευτικό που μπορούμε να παίξουμε μαζί του. Επειδή η βάση της πατατόπιτας είναι ο πουρές πατάτας που γενικά έχει ουδέτερη γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε ότι μπαχαρικό, λαχανικό ή μυρωδικό μας αρέσει και να κάνουμε έναν συνδυασμό του γούστου μας !
Υλικά
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
1 krg πατάτες
2 πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε λεπτές λωρίδες
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μουστάρδα dijon
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν.
- Παράλληλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε τα πράσα και τις πιπεριές και συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και αυτά. Αλατίζουμε.
- Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι (ή ότι άλλο μας βολεύει).
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο, τη μουστάρδα και λίγο ελαιόλαδο.
- Ενώνουμε με τα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε ένα ένα τα φύλλα, λαδώνοντάς τα πολύ καλά.
- Βάζουμε 3 φύλλα κάτω (αναλόγως πόσα έχει το πακέτο) αδειάζουμε τη γέμιση και ολοκληρώνουμε με 3 φύλλα πάνω.
- Αλείφουμε με μπόλικο ελαιόλαδο (που θα βοηθήσει στο ρόδισμα), χαράζουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε στους 180°C για 50-60′.
Tips
- Το ύψος της πίτας καλό είναι να κυμαίνεται γύρω στα 3-5 cm.
- Μπορούμε να βάλουμε ότι μυρωδικό μας αρέσει, όπως μέντα, δυόσμο, βασιλικό κτλ.
Θα μπορούσα να την κάνω με ζύμη κουρού? 1 φύλλο πάνω 1 φύλλο κάτω? Ευχαριστω!
Γειά σου! Δεν την έχω φτιάξει με ζύμη κουρού, αλλά δε βλέπω λόγο γιατί να μην της ταιριάζει. Απλά θα πρόσεχα 1-2 πράγματα. Το ταψί να είναι καλά βουτυρωμένο, το κάτω φύλλο να τρυπηθεί ελαφρώς με ένα πιρούνι, γιατί δεν ξέρω αν φουσκώνει στο ψήσιμο και το πάνω φύλλο μπορείς να το αλείψεις με (αραιωμένο με νερό ή λίγο γάλα) κρόκο αυγού για γυαλάδα και ωραίο χρώμα. Τα υπόλοιπα τα ίδια. Αν τη φτιάξεις πες μου! Ευχαριστώ!