Γευσιγνωσία στην Kappa Studies

28 Jan

Στη σχολή μαγειρικής Kappa Studies, στο Ηράκλειο Κρήτης, έχω αναφερθεί και παλαιότερα, με αφορμή τα θεματικά σεμινάρια που προσφέρουν στους λάτρεις της κουζίνας. Πριν λίγες μέρες, βρέθηκα ξανά στις εγκαταστάσεις της και είχα την τιμή να παραστώ σαν κριτής μαζί με τους chef Κώστα Ράλλη, chef Νίκο Πισσία και τον κ. Κωνσταντίνο Μακράκη από τον Δανδάλη, σε μια από τις γευσιγνωσίες που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά.

gefsignosia

Από αριστερά, κ.Κωνσταντίνος Μακράκης από τον Δανδάλη, chef Νίκος Πισσίας, chef Κώστας Ράλλης και εγώ

Το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Kappa Studies, θέλοντας να ενισχύσει την κατάρτιση των εκπαιδευομένων του, προσπαθεί να τους εξοικειώσει με τον τρόπο επιλογής και αξιολόγησης των πιάτων από τους δυνητικούς πελάτες τους σε ένα εστιατόριο ή ξενοδοχείο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διεπαφής σπουδαστή – κριτή, όπου ο δεύτερος μπορεί και να μην ανήκει στο χώρο της γαστρονομίας, προς καταγραφή της μέσης κοινής άποψης.

Σε κάθε γευσιγνωσία, ο σπουδαστής ετοιμάζει το πιάτο του (με την επίβλεψη του καθηγητή) και το παρουσιάζει στην επιτροπή. Εκεί ανταλλάσουν απόψεις για την διαδικασία παρασκευής, τους συνδυασμούς των υλικών, την παρουσίαση του πιάτου αλλά και τις προσωπικές πινελιές του σπουδαστή. Εμείς δοκιμάσαμε παρασκευές με χειροποίητα ζυμαρικά συνοδεία δυο σαλτσών (αματριτσιάνα/amatriciana, σιτσιλιάνα/siciliana), σπανακότουρτα (στρώσεις σπανάκι και κρέπας, με σφέλα Μεσσηνίας, ένα πολύ ιδιαίτερο πιπεράτο τυρί), χοιρινό σοτέ με κόκκινο λάχανο μπρεζέ και για επιδόρπιο 3 διαφορετικούς κορμούς σοκολάτας.

amatriciana-kappa-sudies

Χειροποίητα τορτελίνια γεμισμένα με τυρί και σάλτσα αματριτσιάνα (με κρεμμύδι, σκόρδο, μπέικον, πιπεριά, ντομάτα και τυρί)

siciliana-kappa-studies

Χειροποίητα σπαγγέτι, με σάλτσα σιτσιλιάνα (με κρεμμύδι, σκόρδο, μελιτζάνες, ντομάτα, ελιές, πιπεριά)

spanakotourta-kappa-studies

Σπανακότουρτα, με εναλλάξ στρώσεις σπανάκι και κρέπα καλυμμένα με σάλτσα ρουαγιάλ

xoirino-mila-laxano-kappa-studies

Χοιρινό σοτέ, με κόκκινο λάχανο μπρεζέ και καραμελωμένα μήλα

kormos-sokolatas-kappa-studies

Κορμός σοκολάτας

Καθώς το κλίμα ήταν φιλικό και ευχάριστο, με γνώριμα και καινούρια πρόσωπα, δυο πράγματα μου έκαναν εντύπωση. Αρχικά οι καινούριες εγκαταστάσεις της σχολής, με τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια των σπουδαστών. Κάθε ένας από αυτούς έχει το δικό του χώρο εργασίας (εστία, εργαλεία, υλικά προς επεξεργασία) στον οποίο δουλεύει μόνος του και με την καθοδήγηση του chef/καθηγητή είναι υπεύθυνος για την παρασκευή του πιάτου του. Και στη συνέχεια το επίπεδο των σπουδαστών. Παρότι τα πιάτα που παρουσιάστηκαν ανήκαν σε πρωτοετείς σπουδαστές, το επίπεδο ήταν αξιόλογο. Μικρές αστοχίες, σταθερή απόδοση της συνταγής, με τις πρωτοβουλίες των σπουδαστών όμως να είναι εμφανείς κατά περίπτωση.

kappa-studies-egkatastaseis

Τα εργαστήρια της σχολής, με τον ατομικό χώρο εργασίας για κάθε σπουδαστή

ksilo-zimarika-kappa-studies

Ξύλινη επιφάνεια για μορφοποίηση χειροποίητων ζυμαρικών

Τους ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και συγχαίρω όλους τους καθηγητές, με εμπνευστή τον διευθυντή κ. Τριανταφύλλου, για την προσπάθειά τους.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο άλμπουμ στο facebook.

Ακολουθεί η συνταγή για τα ζυμαρικά με σάλτσα αματριτσιάνα, σύμφωνα με τις οδηγίες της σχολής.

Συνταγή για τα ζυμαρικά αλά αματριτσιάνα

Υλικά (για 1 μερίδα)

Για τα ζυμαρικά

100 γρ. αλεύρι
1 αυγό
λίγο ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι

Για τη σάλτσα

80 γρ. μπέικον
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 ντομάτες
λίγο φρέσκο βασιλικό
50 γρ. ελαιόλαδο
1 κόκκινη πιπεριά μικρή
30 γρ. παρμεζάνα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το ζυμαρικό της αρεσκείας μας και στη συνέχεια ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά της συνταγής. Στη συνέχεια σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το μπέικον, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ντομάτα. Αφήνουμε να γλασάρει και αφού έχουμε βράσει τα ζυμαρικά, τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και το φρέσκο βασιλικό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


No comments yet

Αφήστε ένα σχόλιο